Sunday, October 20, 2013

I počinjemo s jabukama...

Iskreno, nisam baš veliki fan jabuka, no jesen je, hrpa ih je, jest ću ih cijelu zimu i moram smišljati načine kako ih uvrstiti u svakodnevni meni. Obično ih naribam i napravim voćni gulaš (kako god to zvučalo haha) ili voćne lazanje. Narežem ih u svaku salatu i "slano" jelo, no opet, postoji jedan kolač koji sam uvijek voljela i za kojeg sam rekla da ga se nikad neću odreći unatoč sirovoj prehrani. I nisam ga se odrekla, već sam napravila sirovu verziju. A kolač je - pita s jabukama! Napravila sam nekoliko verzija pite, no uvijek se trudim da bude što manje masnoća, tako da je baza za koru uvijek heljda. Obično ju kombiniram sa brašnom od rogača, ili kokosa, no može ih se zamijeniti mljevenim orasima, bademima, ili makom (što bi bila najsretnija kombinacija što se tiče održivosti. Naravno, ako su domaći.) u omjeru 3:1. Danas sam napravila verziju sa eko kokosovim brašnom:


Sastojci:
kora
brašno od proklijale i samljevene heljde - 3 šalice
kokosovo brašno - 1 šalica
brašno od rogača - 1 žličica
pasta od datulja i grožđica - 7namočenih datulja, mala šačica grožđica (isto namočenih) i pola jabuke
prstohvat soli
fil
naribane jabuke, cimet

U suhe sastojke dodajte pastu od datulja i grožđica i zamijesite tijesto. Ako je potrebno dodajte još nekog brašna po želji. Podijelite smjesu na dva dijela i razvaljajte u dvije kore. Na donju koru stavite fil i poklopite gornjom. Možete pitu odmah jesti, a možete ju i dehidrirati 30-60min.

Ovako su izgledale verzije od prošle godine; prva je pita vulgaris sa heljdom i rogačem i dodatkom anisa u filu, a druga ima još sir od indijskih oraščića






U svakom slučaju, brz i jednostavan kolač kad se poželite vratiti u djetinjstvo i osjetiti kako mirisi jabuka ispunjavaju kuhinju (ako ga dehidrirate naravno).

Kako mi je od jabuka ostao cimetasti sok kojeg su pustile, dobro mi je došao u spremanju namaza od smokava i rogača. Iskoristila sam ono što sam imala, tako da je ova verzija namaza uključivala namočene suhe smokve, sok od jabuka, rogač, limunov sok i malo vanilije. Kad domaće naranče i limuni stignu na pijac, stavljam narančin sok i koru od limuna ili naranče. U svakom slučaju, Jadranka, hvala na ideji, dalje idu samo razrade ;)



I jutarnji update: pita je apsolutno savršena kad odstoji! Kao i svaka prava pita od jabuka :) Smazala sam ju za doručak uz smoothie od jagode i kruške (plus datulje i malo vanilije). Njam!



1 comment: