Monday, October 28, 2013

Kolač od naranče i kakaa

Prije samog recepta, jedna napomena: ovdje sam koristila sirovi organski kakao, samo zato jer sam ga kupila za probu pa ga je trebalo iskoristiti. Inače, više ga ne kupujem i koristim samo rogač, pogotovo ako mogu nabaviti domaći, tako da i u ovom receptu možete kakao zamijeniti rogačem. Štoviše ako se dvoumite između "standardnog" kakaa kojeg ćete kupiti u supermarketu i rogača, nemojte se dvoumiti, izaberite rogač. Što zbog vašeg zdravlja, što zbog zdravlja planete.


Sastojci za kolač:

1/2 šalice brašna od heljde (namočiti heljdu na nekoliko sati, dovoljno je oko 2-3h dok ne omekša, ostaviti ju da proklija preko noći, osušiti i samljeti)
1/2 šalice grubo mljevenih oraha
1/3 šalice mljevenih zrna kakaa (ili rogača)
prstohvat soli
pasta od datulja: 1 mala jabuka, 3-4veće datulje, sok jedne manje naranče, cimet, komadić svježeg đumbira, malo vanilije, prstohvat (mali) kajenskog papra, naribana korica naranče
+ ako je potrebno još 2-3 žlice organskog kokosovog brašna (možete ga zamijeniti mljevenim orasima ili rogačem) zbog gušće konzistencije, jer vam kolač ne bi smio biti tekuć ili mljackav, već čvrst, ali ne pretvrd

Sve to izmiješati rukom (nije vam potreban procesor hrane), prebaciti na ravnu površinu i oblikovati kolače (tako ja radim-oblikujem ih rukom u pravokutan oblik i režem, ali ako vam je lakše možete smjesu prebaciti u neki kalup za kolače- u tom slučaju kalup posipajte rogačem da vam se kolač ne lijepi)

Glazura: 


 4 datulje, 1-2 žlice kakaa ili rogača, malo vode ili soka od naranče da se lakše izblenda

Ostaviti koji sat u frižideru, ili kraće vrijeme u zamrzivaču da se stisne. Prije posluživanja ostaviti neko vrijeme na sobnoj temperaturi, pošto je to najbolja temperatura za konzumiranje hrane. Ako nam  temperatura nije ugodna pod rukom, neće biti ni u želudcu...i zato Indijci pametno sve jedu rukama :)

4 comments:

  1. divan!!! ovo mi je sad omiljeni kolach! evo kako je meni ispao https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10202461161422771&set=a.3378838142188.2153493.1006432339&type=3&theater

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odlično!!! Najdraže mi je kada netko isproba recept tako da znam jel to stvarno valja ili ne haha

      Delete
  2. Nemam iskustva sa sirovim heljdinim brašnom - nakon što proklija preko noći, kako da ju osušim - u dehidratoru ili ju samo dobro obrišem ili nešto treće? Danas sam otkrila blog - oduševljena sam! I sa malo-masnim receptima i sa ostalim tekstovima. Kao da su moje misli, uobličene u prekrasno štivo.. Puno toga mi se razjasnilo - uglavnom, hvala na cijelom blogu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala komentaru Ana! :)
      Što se tiče heljdinog brašna, možeš u dehidratoru sušiti, a možeš i vani ostaviti, samo heljdu raširi na tanko tako da se može lakše osušiti da ne bude sve na hrpi jel. I to je to. Ja ju najčešće samo tako ostavim. I spremi ju tek kad se dobro osuši jer ako je vlažna pa ju staviš u staklenku, neće dobro ispasti ;)
      I nakon toga možeš ju samljeti u mlincu za kavu kad god trebaš brašno. Sretno!

      Delete