Thursday, October 24, 2013

Zelenje zelenje

Osim što ga blendamo u zelenim smoothijima i jedemo u salatama, zeleno lisnato povrće kao što su blitva, raštika, kupus, kelj i razne vrste zelene salate, mogu odlično poslužiti kao "tortilje" i to nešto u što ćete umotati ostalo povrće. Već sam pisala o tome u jednom od prethodnih postova, tako da neću duljiti nego ću dati nekoliko prijedloga kako složiti finu večeru ili ručak.

Rimska salata i voće sa umakom od rogača:



Naravno, upotrijebit ćete voće koje imate, a možete raditi i varijacije na umak. Ovdje sam napravila umak od datulja, rogača i vode. Umak od bobičastog voća i datulja također uvijek prođe, kao i onaj sa bananom i bosiljkom.

Slane verzije mogu uključivati razne paštete i namaze (koji ipak sadrže dosta masnoća, ali uvijek možete smanjiti količinu oraščića ili sjemenki koju stavljate), marinirano i/ili svježe povrće.

Primjer najjednostavnije verzije uključuje list kupusa kao "tortilju", blitvu, zelenu salatu, rajčice, avokado, naribanu mrkvu i ciklu i krastavce. Možete posuti raznim začinima, kao što su slatka paprika, kurkuma, kumin, origano, vlasac, kopar, itd.


Smotuljci sa raštikom i paštetom od mrkve




Sastojci za smotuljke:

Listovi raštike
Rajčica
Alfa-alfa klice
Kiseli krastavci
Šampinjoni
Zelena salata
Paprika

Pašteta od mrkve:

4 velike mrkve
šačica badema (prethodno namočenih)
svježe lišće peršina i celera (po ukusu)
pola malog luka (opcionalno)
1-2 žlice jabučnog octa
1-2 režnja češnjaka (ili češnjaka u prahu)
začini: kurkuma, korijander, kumin i malo čilija i soli
Sve dobro izraditi u blenderu ili procesoru hrane.

Raširiti listove raštike, na njih posložiti salatu, namazati paštetu i slagati ostalo povrće. Čvrsto srolati i rezati (ako želite) po pola.

Džepići od kupusa sa mariniranim povrćem i umakom od paprike


Sastojci:

Listovi kupusa
Zelena salata narezana na trakice

Marinirano povrće:

šampinjoni, 1 mala tanko rezana cikla, 1 paprika, 1 rajčica u marinadi od 2 žlice tamarija, 1 režanj češnjaka (protisnuti), 1/2 žličice korijandera, 1/3 žličice kumina - marinirati 10-30min

Umak od paprike:

1 velika rog paprika
1 režanj češnjaka
šačica suhih rajčica
1/2 žličice korijandera
1/2 žiličice kurkume
1/3 žličice kumina
1 žlica delikatesnog kvasca (može i bez njega, no on daje poseban okus umaku...iako nije sirov i što se mene tiče, spada u prerađenu hranu. Tako da, tko voli nek' izvoli, tko ne,...ne)
1 žlica limunovog soka ili jabučnog octa
1/2 žličice origana
sol po ukusu

List kupusa složite u džepić (odrezali ste tvrdi dio i na tom dijelu ga spojili i presavinuli - mislim da se slično slaže i kebab...pretpostavljam...nikad ga nisam jela), obložite salatom i napunite mariniranim povrćem. Prelijete umakom i uživate u okusima :)



U zadnje vrijeme ne radim ovakve recepte i rijetko koristim sol, no sa dolaskom hladnijeg vremena vjerojatno ću jesti više povrća, pa će biti i varijacija na temu ovih recepata. Evo još nekoliko slika raznih rolica, smotuljaka, tacosa i sličnog. Tu zaista možete biti kreativni.

Jednostavne rolice od blitve sa povrćem



Smotuljci od blitve sa mariniranim povrćem i začinjenim batatom



Smotuljci od tikvica sa zelenjem, falafelom od mrkve i umakom od rajčice



No comments:

Post a Comment