Friday, November 15, 2013

Vikend znači pizza na meniju!

Nakon svih ovih postova vjerujem da ste ogladnjeli i da je vrijeme za nešto "konkretno". Pizzu svi volimo, no ona ne mora biti nezdrava brza hrana puna masnoća, glutena, raznih aditiva i sličnog. A ne mora biti ni jelo koje deblja i kod kojega morate brojati kalorije. Također, ima mnogo sirovih verzija pizze, no one obično spadaju u kategoriju "gourmet raw" koja podrazumijeva puno masnoća i sastojaka. Zato vam donosim svoju verziju, koja je niskomasna, no isto tako ukusna kao i sve ostale. Donosim vam nekoliko varijacija: klasičnu pizzu sa gljivama i paprikom (niskomasna), ljutu meksičku pizzu i dvije verzije hawaii pizze.
Izaberite svog favorita!

Klasična pizza s gljivama

 

Kora:

2-3 veelike mrkve
1/2 šalice heljdinog brašna (sirovog)
svježeg peršina i celerovog lista po želji
1 žlica jabučnog octa ili soka od limuna
1 žlica psyllium praha odnosno, praha indijskog trputca (više na linku )
malo soli ili tamarija po ukusu
Sve dobro izraditi u procesoru hrane. Možete još naknadno rukama "izmijesiti tijesto" da postane kompaktnije. Ja ga uvijek sušim odokativno, ovisno koliko je debelo, no neće vam trebati više od 5h na od 36-40 stupnjeva

Umak od rajčice:

2 srednje mesnate rajčice
3- 4velike suhe rajčice
2 svježe datulje
2-3 velika lista bosiljka (ili više po želji)
1 žličica suhog origana
1 režanj češnjaka
1 žlica jabučnog octa
Dobro izraditi u blenderu i namazati ga na gotovu koru.Gore stavite još gljive narezane na listiće, svježu papriku i masline. Dehidrirajte još pola sata. Možete dodati još neki sirovi sir, no zaista nije potrebno



Ljuta meksička pizza (ova ima nešto više sastojaka)


Kora:

1/2 - 1 šalica heljdinog brašna
1/3 šalice brašna od quinoe (oboje sirove proklijale sjemenke, osušene i samljevene u brašno)
1 žlica psyllium praha
1 mala rajčica
1 velika paprika
4 male tikvice
1 mali luk
2 male ljute papričice (ili po ukusu)
2 svježe datulje
1/2 žličice korijandera
1/3 žličice kumina
1 žlica tamarija ili soli po želji
1/2 žličice kurkume

Sve to izradite u blenderu i rasporedite srednje debelo na podloške za dehidrator. Dehidrirajte oko 6 sati na 36stupnjeva (možda ćete trebati više, ili manje, zavisno o debljini)

Umak od rajčice:

2 srednje mesnate rajčice
3-4 velike suhe rajčice
2 svježe datulje
2-3 velika lista bosiljka (ili više po želji)
1 žličica suhog origana
1 režanj češnjaka
1 žlica jabučnog octa
Dobro izraditi u blenderu i namazati ga na gotovu koru.

Sir od suncokretovih sjemenki

1/2 šalice namočenih suncokretovih sjemenki
1-2 režnja češnjaka
1 žlica soka od limuna
3-4 žlice vode (ili ako treba više)
1-2 žličice delikatesnog kvasca (opcionalno)
malo soli ili tamarija
Sve dobro izraditi u blenderu dok ne postane kremasto

Na koru sa umakom od rajčice stavite marinirane gljive (možete ih samo nakratko marinirati u limunovom soku ili tamariju), špinat narezan na trakice, svježu papriku i suncokretov sir. Uživajte!

Hawaii temeljna pizza



Kora i umak od rajčice iz prvog recepta, sa dodatkom gljiva, svježe paprike i ljute paprike, ananasa i svježe rajčice



Ovdje su još na Hawaii pizzu dodani špinat narezan na trakice, mladi luk i sir od heljde i suncokretovih sjemenki

Sir od heljde i suncokretovih sjemenki

1/4 šalice suncokretovih sjemenki
1/3 šalice isklijale heljde
1 mala paprika
malo soli ili t1 žlica tamarija
1/2 veće tikvice
malo kajenskog papra
1 češanj češnjaka
1 žlica soka od limuna
1/2 žličice kurkume
Izraditi u blenderu dok ne postane kremasto. Možete regulirati gustoću po želji dodajući suncokretove sjemenke ili vodu


No comments:

Post a Comment