Tuesday, December 3, 2013

Mekani kruh od bundeve

Lako je biti sirovi vegan po ljeti i kada ima voća; lako je tada biti i low-fat, pa čak niti večera nije problem sa hrpom paradajiza, paprike i krastavaca koji samo čekaju u vrtu da ih pojedem na licu mjesta, no kada zazimi, voća nema toliko i gledatm sve te tikve i bundeve oko sebe, jednostavno moram napraviti nešto što bi mnogi nazvali "konkretnim" jelom. Osim toga zimsko povrće nije previše uzbudljivo kada ga jedete samog u cjelovitom obliku, za razliku od ljetnog, pa svu tu ciklu, mrkve, bundeve i slično katkad rado pretvorim u nešto hrskavo, ili u ovom slučaju mekano i spužvasto.

Dakle bez puno duljenja, evo recepta za mekani curry kruh od bundeve:




7 punih šalica narezane bundeve po izboru (ja sam imala violinu i još nekakvu malu narančastu)
3 pune žlice sirove isklijale heljde
1 žličica curry praha
1 veći režanj češnjaka
Malo soli
1 žlica jabučnog octa (opcionalno)
2 pune žličice psyllium praha
Dobro izraditi bundevu u procesoru hrane dok dobijete kompaktnu smjesu. Dodajte začine i heljdu i izradite smjesu još nekoliko minuta. Zatim prebacite u posebnu posudu i dodajte psyllium i dodatno umijesite smjesu kao da je tijesto (the fun part!). Vadite smjesu rukom, radite kuglice pa ih spljoštite i oblikujte u „šnjitice kruha“ debljine oko 1cm. Dehidrirati na 36-40C 5 sati, ovisno o debljini šnjitica.

Tada! 

p.s. ja sam ovdje radila sendviče sa špinatom, batatom, kiselim kupusom, paprikom i alfa-alfa klicama. mmmmm spongy!

No comments:

Post a Comment