Thursday, January 2, 2014

2013. u ruhu klimatskih promjena5 istinitosti o klimatskim promjenama u 2013.


Umjesto da u medijima čitamo i slušamo sume sumarum prošle 2013. u obliku izvještaja o razvodima i vjenčanjima celebrityja i onih koji se tako osjećaju, modnim greškama i uspjesima i ostalim „pikanterijama“ kojima punimo svoje ionako prestimulirane mozgiće, zašto onda ne bismo sumirali 2013. u klimatskim promjenama, odnosno u nečemu što nas se svih tiče i čije ćemo posljedice svi osjećati, neki prije neki kasnije?
Pa kome se neda čitati na engleskom, evo vam na hrvatskom da se ne možete izvlačiti na nepoznavanje jezika ili manjak vremena (khm khm…isključiti fejs…no, tome se i ja još učim…god damn you evil technolonogy!)

Pa kaže ovako:

      1) 400ppm-a: Svijet prelazi kritični prag
U svibnju su znanstvenici na opservatoriju Mauna Loa na Havajima potvrdili da su koncentracije atmosferskog ugljičnog dioksida (CO2) prešle kritični prag od 400ppm-a (dijelova na milijun) – koncentracije koje nisu viđene više od 3 milijuna godina. Stručnjaci tvrde da kada je naš planet zadnji put bio izložen takvim razinama stakleničkih plinova, temperature su bile 3-4 °C, a razine mora 5-40 metara više nego danas. 

      2) Godina ekstremnih vremenskih uvjeta
      2013. je bila sedma najtoplija zabilježena godina, a od studenog je zabilježen drugi po redu najveći broj prirodnih katastrofa koje su brojale štete u milijardama (od 2000. kada su takva praćenja započela).
Kina, Rusija, Europa, Sjeverna Amerika, Indonezija i Indija su bile pogođene poplavama, a Kina, Portugal, Mađarska, Finska i Ujedinjeno Kraljevstvo toplinskim valovima. U Uttarakhandu, indijskoj saveznoj državi, poplave su uzele 5,700 života dok je Dolina smrti u Kaliforniji mjerila temperature do 54°C što je najviša temperatura u lipnju zabilježena na Zemlji. Australija se toliko užarila da su znanstvenici morali dodati novu boju na toplinsku kartu.
Pacifik se borio sa najgorim olujama zabilježenim ove godine. U listopadu ciklon Phallin je pogodio indijsku istočnu regiju Odishu sa olujnim udarima koji su dosezali 3.5 metara. U studenom je došao red na Filipine koje je zadesio najjači tropski ciklon u modernoj povijesti, a broj poginulih trenutno iznosi više od 6,000.
Australski meteorološki ured je morao dodati dvije nove boje (tamno-ljubičastu i ružičastu) da bi pokazao novi ekstremni raspon na svojim interaktivnim klimatološkim kartama.      Australija ponosno nosi svoje nove boje 

             3) Rast broja ljudskih žrtava uzrokovanih klimatskim promjenama
Prošle godine su snažni olujni udari progutali velike dijelove nižih područja Maršalovih Otoka, a sela na Fidžiju su prislino preseljena zbog rastuće razine mora. U svom izvješću „Turn Down the Heat“ Svjetska banka je upozorila da bi se sa rastom temperatura milijuni ljudi našli u bezizlaznom siromaštvu pošto bi 2-4°C porasta u temperaturi značila ozbiljan pritisak na poljoprivrednu proizvodnju, vodne resurse i probalna naselja. Ostala upozorenja uključuju prijetnju pakistanskom gospodarskom napretku zbog stalnih poplava, ali i činjenicu da će klimatske promjene ugroziti proizvodnju hrane na cijelom planetu, dok će se broj klimatskih izbjeglica u području Sahela u Africi samo povećavati.

            4) Vlade odustaju od obećanja o suočavanju sa klimatskim promjenama
Kako je australska nova vlada došla na vlast u rujnu, prvi veliki potez premijera Tonyja Abbota je bio ukidanje Komisije za klimu – nezavisne organizacije za istraživanje klime. Vlada je počela sa ukidanjem zakona o oporezivanju emisija ugljika, koje bi trebala zamijeniti planom direktne akcije kojeg stručnjaci nazivaju neekonomičnim te potencijalnim uzročnikom rasta emisija ugljika.
Kanadske emisije i dalje rastu dok njezina vlada slijepo nastavlja sa širenjem industrije katranskog pijeska odobravajući gradnju kontroverznog naftovoda Enbridge Northern Gateway i žestoko lobirajući za prodaju industrije SAD-u i Europi.
Japan se također pridružio crnoj listi klimatskih negativaca sa najavom zaokreta u svojim klimatskim obavezama – emisije u zemlji će do 2020. porasti za 3% na razine iz 1990. što je veliki skok uzimajući u obzir obećani rez od 25%.

      5) Aktivisti koji se bave klimatskim promjenama suočeni sa sve većim opasnostima
„The Arctic 30“ grupa aktivista od kojih je 28 Greenpeaceovih, su proveli 2 mjeseca u ruskom pritvoru čekajući istragu o mirnom prosvjedu protiv eksploatacije nafte na Arktiku. Napokon su pomilovani prošli tjedan ususret nadolazećim Zimskim olimpijskim igrama (khm khm…)…
Američki aktivist Tim DeChristopher je pušten iz zatvora nakon dvadesetjednomjesečne kazne na koju je osuđen zbog ometanja aukcije zemljišta na kojoj bi prava na najam dobile naftne i plinske kompanije, dok je australski aktivist Jonathan Moylan optužen za lažnu medijsku izjavu koja je sabotirala izgradnju rudnika ugljena Maules Creek vrijednog 776 milijuna dolara.

 Nakon više od 2 mjeseca u ćumezu, aktivisti su dobili privilegiju osjetiti nježnu ruku Putinova milosrđa

Sve više aktivista plaća cijenu za svoj doprinos boljoj budućnosti; izvještaji pokazuju da broj ubojstava eko-aktivista, posebno u južnim zemljama, sve više raste.

Cijeli članak sa linkovima na razne vijesti možete naći ovdje
 
I na kraju, što drugo reći nego, želim nam svima otrježnjenje u novoj godini i manje zatvorenih i mrtvih aktivista.

No comments:

Post a Comment