Sunday, January 19, 2014

Eh ti deserti...kolač od sira s malinama i kakaom

A svi vole te sirove deserte, šta da vam kažem... kako ću ljudima poslužiti tanjur kakija i "rajnglu" špinata i očekivati da uživaju...a trebali bi... no polako...doći će jednom i do toga...a do tad... sirovi hedonizam u obliku deserata vlada...
Pa sam tak i ja došla doma na jedan dan i brže-bolje iskoristila priliku da napravim kolač obitelji (a da ga ne moram jesti hahaha, makar probala sam ga, i priznajem, prefin je!).
Sirovi kolači su dobar način sprječavanja kupovine čokolada, grickalica i ostalih industrijskih čuda, ili jednostavno super alternativa klasičnim kolačima. Dakako, sirovi kolači su jedno, klasični drugo i ne treba im pristupati jednako. Ako očekujete isti okus, nećete ga dobiti. I ne biste trebali. Samo treba otpustiti sve predrasude, očekivanja i pristupiti jelu otvorenog uma (čoeče kao da je neka filozofija...no i je na nekoj razini...)
Ajd sad, bez puno filozofiranja...RECEPT!
p.s. opet je odokativan...uvijek zaboravim mjeriti sastojke...ali snaći ćete se...život je improvizacija

Kolač od sira sa malinama i kakaomKora:
1-1 ½ šalica natopljenih suhih smokava i grožđica (omjer 3:1)
1 šačica oraha
1 žlica kakaa
maaali prstohvat soli
malo limunove korice
Sve izraditi u multipraktiku  do željene konzistancije (kod mene je bilo dosta komadića...tako je zanimljivije) i koru utisnuti u kalup...koji već imate...ne treba vam veliki

Krema 1:
180g indijskih oraščića (natopljenih)
Malo vanilije
6-7 datulja
Sok od jednog manjeg limuna
½ - 1 čaša vode (a možda i malo više…opet nisam mjerila sastojke…nikad neću naučiti…)
Sve dobro izraditi u blenderu do glatke smjese i prekriti koru.

Krema 2:
Oko 70g indijskih oraščića (natopljenih)
½ šalice malina (moje su bile domaće, smrznute…pa odmrznute)
5-6 datulja
Malo vanilije i 4-5 žlica vode
Opet slijedi blendanje do glatke smjese. Kremu od maline izlijte na kremu od sira. Možete ukrasiti sa malo kakaa, raditi šare sa kremama, posipati malinama ili komadićima kakaa… kako god želite.
Predlažem da ga stavite u zamrzivač na nekoliko sati prije rezanja, a kad ga narežete, opet morate malo pričekati da se odmrzne i otpusti okuse (kad je smrznut okusi se ne osjete u svojoj punini).
I to je to, uživajte i probajte ne pojesti cijeli... ;)

1 comment: