Monday, January 13, 2014

Sirovi kruh? Niskomasan? Seriously?

Iako mi je najdraže staviti ispred sebe KACU špinata i zaroniti u nju, uz možda dodatak nekog voća, još mi je draže spremati i smišljati recepte. Znam da mnogima kada pređu na sirovu prehranu treba još "ono nešto" da bi upotpunili ili ojačali obrok jer ima sama salata (pogotovo samo zelenje) nije dovoljna, no obično to završi nekakvim masnim dressingom ili krekerima od sjemenki i sličnim što nije uvijek najbolja opcija. Što ako bih vam rekla da si salatu možete upotpuniti finim niskomasnim kruhom kod kojeg ne morate razmišljati koliko masnoća unosite i jeste li ostali u preporučenom rasponu, odnosno postotku od 10-15% (ako razmišljate o tome, a trebali biste, pogotovo ako dugoročno želite uspjeti na ovom načinu prehrane/života) ili da onaj malo masniji namaz možete namazati na "dobroćudan" kruh?

Eh pa, bez puno duljenja, predstavljam vam dva recepta za niskomasni sirovi kruh! Jeeeej!

Sirovi kruh sa kiselim kupusom
(najbolji kruh na svijetu!!! )
*upozorenje: stan/kuća/prostorija u kojoj dehidrirate hranu će vam se pretvoriti u jedan veliki kiseli kupus

3 šalice nasjeckane mrkve
3 šalice kiselog kupusa
1 šalica heljde (namočene i proklijale)
1 mali mladi luk
½ žličice kurkume
⅓ žličice kumina
⅓ žličice korijandera
⅓ žličice slatke mljevene paprike
1 režanj češnjaka (možete ga i izostaviti ako ga ne koristite)
1-2 žličice psyllium praha
2 žlice neljuštenih konopljinih sjemenki (namočenih 1 sat)

Kiseli kupus prvo isprati od viška soli. Sve ostale sastojke sjediniti u multipraktiku (pomaže ako prvo usitnite povrće pa onda dodajete heljdu koju možete samljeti u brašno). Još malo izmijesiti rukama (jeeej!) ako vam je gušt…ako nije ne morate…
Raširiti na police dehidratora u malo debljem sloju i dehidrirati preko noći na 42°C. Dobro dođe ako ga u procesu dehidriranja preokrenete da se brže i ravnomjernije osuši.

Kruh sa raštikom i delikatesnim kvascem *
*delikatesni kvasac nije sirova i cjelovita namirnica. Ja ga jako rijetko koristim (obično kad radim neke recepte koji bi bili za ljude u tranzicijskom razdoblju), no nekad ako želim postići okus sira, upotrijebim ovaj proizvod. Tko ne želi, ne mora ga koristiti, i ako mu ne smetaju dodatne masnoće, može u smjesu dodati mljevene indijske oraščiće (i oni imaju „mliječni“ okus)

5 šalica nasjeckane mrkve
3 velika lista kovrčave raštike
½ šalice heljde (namočene, proklijale, samljevene u brašno)
1 mladi luk
2 žlice delikatesnog kvasca
⅓ žličice slatke mljevene paprike
1 mala grančica svježeg ružmarina (ili po ukusu)
1-2 žličice psyllium praha
⅓ žličice kurkume
1-2 žlice limunova soka
Soli po ukusu


Prvo dobro usitniti povrće u multipraktiku,a zatim dodati ostale sastojke. Sve dobro sjediniti u homogenu, relativno glatku smjesu. Raširiti na police dehidratora i dehidrirati preko noći na 42°C.
Na slici je kruh u društvu špinata, kisele repe i bukovači mariniranih u limunovom soku i curryju i dehidriranih oko 1 sat.

Pa izvolite, birajte koji vam je draži, a više recepata coming soon! ;) Dotad, polako s mastima, a brzo s voćem!

No comments:

Post a Comment