Wednesday, January 15, 2014

Što jedem tijekom dana na niskomasnom sirovom veganstvu?



Vjerujem da su youtube videi i postovi o temi „što jedem tijekom dana kao sirovi vegan“ svima jako zanimljivi i inspirativni, no u isto vrijeme mogu biti zbunjujući i navesti početnike na krivi put. 

Prva stvar koju biste trebali uzeti u obzir gledajući takve video uratke je činjenica koliko dugo je autor na sirovoj prehrani. Iskreno, ja ne bih previše davala na važnosti videu osobe koja je na sirovom nekoliko mjeseci ili pola godine. Zanimljivo je to pogledati, ali ne uzimati kao nekakve stroge upute ili nedajbože zakone kako se hraniti. Svačije tijelo je u drugačijem stanju kada prelazi na sirovo i zahtijeva drugačije nutrijente; možda će netko imati manjak željeza prelazeći na sirovo i tijelo će mu tražiti namirnice sa visokim udjelom tog minerala, dok će drugi trebati više kalcija, kalija, nekog vitamina  itd. Najvažnije je naučiti slušati svoje tijelo, što nije lako nakon godina i godina provedenih sjedeći na ušima kak' bi se reklo... Naravno, i ja još učim, dvije i pol godine sirovog nisu ni izbliza dovoljne za potpuno čišćenje tijela i duha, ali idem prema tome i to svakim danom sve više osjećam. Prateći promijene u prehrani i preferencama mogu reći da se moja početna sirova prehrana i sadašnja razlikuju kao nebo i zemlja (o tome jedan drugi put) što je prilično ohrabrujuće jer vidim da napredujem. 
No, da se vratim na početnu ideju, ako vidite da je osoba tek početnik na sirovom, budite oprezni s time kako ćete iskoristiti informacije koje vam prenosi. Uvijek birajte „pionire“, ljude koji su barem više od 7 godina (najbolje 20 i više) na takvoj prehrani i koji imaju puno više iskustva; dakako, ničija riječ nije zakon i sve informacije koje primate uzimajte sa zrnom soli. 

Druga stvar, promotrite građu i izgled te osobe. Ja nikad ne bih uzimala za ozbiljno savjete osobe za koju vidim da nije u savršenoj fizičkoj formi (za psihičku možete samo pretpostavljati). Svaka čast Victoriji Boutenko, ali honey, kad vidim tebe i Dona Bennetta, mislim da znam koga ću odabrati… 
Nadalje, ako je ta osoba sitne građe, njoj će vjerojatno trebati manje hrane nego osobi krupnije građe ili veoma aktivnoj osobi, sportašu ili slično. Naravno, tu se i postavlja pitanje kakav metabolizam ima ta osoba, brzi ili spori. U svakom slučaju, trebalo bi imati na umu te neke faktore kada gledate spomenute video uratke ili čitate postove.
A sad, samo radi zabave, kako izgleda moj tipičan dan što se tiče hrane koju unosim? Naravno, ovisi o tome koliko sam fizički aktivna, gdje se nalazim i koje je godišnje doba. No u prosjeku, mislim da unosim oko 2000 cal dnevno…više-manje jel…

Većina mojih obroka su monoobroci od sezonskog voća, sa ili bez zelenja. Danas sam npr. pojela malo jači doručak od 7 srednjih do većih kakija. Jučer sam pojela 1 kg mandarina. Prije neki dan je bio kaki uz 3 velike šake špinata. Dakle, sad su to kakiji, mandarine, naranče (nisu još u punom jeku, pa čekam da budu zrelije), katkad jabuke ili kruške (jabuke još izbjegavam jer nisam veliki fan) i 2-3 šake zelenja (špinat, potočarka, matovilac itd), 1-2 glavice (ovisno o veličini) raznih zelenih salata. 

 Moj tipičan doručak...nekad povećam količinu voća
Nekad to izgleda ovako: salata sa dressingom od kakija
A nekad je to puding...veće količine nego na slici...opet kaki? Šta da vam kažem...drugo najdraže voće!


Ručak je sličan kao i doručak, manji ili veći, ovisno koliko sam gladna. Nekad ga i preskočim, pošto doručak jedem između 10 i 12 ili 13 sati, tako da mi doručak preraste u ručak. Onda ga malo podebljam da imam dovoljno zaliha goriva do kasnije popodne kada jedem večeru. Tu i tamo ako imam želju za nečim „slanim“ pojedem neku malu salaticu nakon voća. Prije sam znala više jesti voćnih gulaša (smoothie od nekog voća sa ili bez zelenja i nasjeckano ostalo voće unutra) pa je tu bilo i dodataka kivija, šipka, jabuka, krušaka i sličnog. Sada to manje slatko voće ubacim u salatu.



 Kad nema kakija, onda se zblenda banana sa zelenjem, nsjeckaju jabuke i doda još zelenja :)

Ili se pojede salata sa ponekim krekerom...

Večera je obično neka salata od 3 velike šake zelenja, ili više i naribanom mrkvom, ciklom, kiselim kupusom, šipkom, jabukama, batatom (sad ga jedem u puno manjim količinama nego prije), domaćom nepasteriziranom zimnicom, nekim citrusnim voćem kao što je grejp, naranča, kivi itd. Što veća salata, to bolja. Nekad jedem samo jednu vrstu zelenja, npr. samo operem špinat i jedem ga uz neki niskomasni sirovi kruh (onaj sa kiselim kupusom! NJAM!) no pokušavam izbjeći dehidriranu hranu jer osjećam da mi ona nije najidealnije  rješenje. Tada sirovi kruh zamjenim jabukom ili nekim manje slatkim voćem.
I to je trenutačno to. Nije baš jako zanimljivo jelda? :D No, takva jednostavna hrana mi najbolje odgovara. U salate obično ne dodajem nikakve začine, sol, pa čak ni limun. Fine su mi onakve kakve jesu. Rijetko napravim neki dressing u koji onda stavim neke začine i možda malo soli. U kruh i krekere obično stavljam začine i sol, iako sol pokušavam svesti na što manju moguću mjeru. 

 Malo "gurmanskija" večera sa kruhom od raštike, matovilcem, špinatom, kiselom repom i mariniranim i dehidriranim bukovačama

Jednostavna večera poslužena na gurmanski: salata od špinata, jabuke, kivija i šipka na kineskom kupusu sa bukovačama i repom (ovo je bilo dan prije prethodne slike, pa zato neki isti sastojci)... a salate? Nisu baš zanimljive za slikanje...

Naravno, nekad, ako sam baš raspoložena napravim neko niskomasno gurmansko jelo, samo pitam se koliko je to ostalima gurmansko…

Što ću još jesti danas? Pošto neću biti doma, ponijet ću si smoothie od banana i možda još nečeg što mi dođe pod ruku…rogač? (da, čak sam i kupila banane… inače ih izbjegavam i ne kupujem dok ne moram, ali sad sam kupila jedan bunt pošto su bile jeftine. Pokušavam jesti samo organsko i lokalno uzgojeno ili iz Hrvatske (ipak na moru ima bolje hrane nego tu na kontinentu) i ne kupovati banane, ananas i ostalo uvozno voće. Njega ostavljam kao zadnju opciju kad više ne bude bilo domaćeg.)
Za večeru će biti matovilac, sa naribanom mrkvom, grejpom, kivijem i komoračem. Možda malo kiselog kupusa ubacim u sve to.

Vjerujte mi, što jednostavnije, to bolje. Ako ste gladni, uvijek možete pojesti neko svježe voće. Za gurmanluk ima vremena... I iako se može činiti, ovakva prehrana zaista nije dosadna. Monoobroci vas čine sitima i zadovoljnima i ne djeluju stimulirajuće kao ostala gurmanska sirova hrana. Laki su za probavu i ostavljaju tijelu dovoljno vremena i energije za rješavanje toksina koji se nakupljaju tijekom dana. 
Ako još niste spremni na ovakvu "asketsku" prehranu, ima puno gurmanskih, ali svejedno zdravih opcija koje su niskomasne i lakše za probavu. Zato ja ovdje kreiram takve recepte...prelazak na sirovo ili put prema jednostavnijoj prehrani ne mora biti popločen masnom i teškom sirovom hranom koja se ne može dobro probaviti jer ima previše nespojivih sastojaka...niskomasni "slani" i "slatki" recepti vam mogu pomoći ne samo da dođete do bolje probave, zdravlja i neograničene energije, već i da se popnete koju stepenicu više prema slobađanju od ovisnosti koju stvara stimulirajuća hrana. 

Do sljedećeg puta, puno voćnih pozdrava!

3 comments:

  1. Ovo izgleda ukusno, ali ja jos uvek ne mogu skroz da se odreknem soli, pa ako vec koristim koja bi bila najpogodnija?
    Koje pecurke mogu sveze da se jednu, i kako se dehidrira bukovaca? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hmmm sol ko sol...ali ja bi išla na morsku ili himalajsku. Od gljiva možete jesti shiitake, portabello (veliki smeđi šampinjon), sve šampinjone i bukovače. Ima još nekih, ali ih ja nisam jela. Dehidrira se tako da ju stavite u dehidrator hhaha...stvarno, možete ju dehidrirati koliko god dugo želite, vidite kad vam je najbolja. Nekad je i sat vremena dovoljno

      Delete