Tuesday, April 15, 2014

Recept: Štrudlice sa smokvama



Pošto sam dobila nekoliko upita za recept za ove štrudlice, here it goes:



Kora:
½ šalice heljde (proklijale i osušene)
½ - ⅔ šalice datulja
2 pune žlice mljevenog lana
2 pune žlice kokosa
Malo limunove korice
Prstohvat soli
Vode ili narančinog soka po potrebi
Prvo sve suhe sastojke (bez datulja) dobro izradite u multipraktiku da dobijete smjesu brašna od heljde, lana i kokosa. Dodajte sve ostale sastojke, a vode na kraju po potrebi. Želite dobiti malo tvrđe (ali ne pretvrdo) tijesto koje možete razvaljati. Razvaljajte ga u pravokutnik između dva lista folije ili papira za pečenje.

Fil:
½ kg suhih smokava (natopljenih u vodi 1-2h)
2-3 žlice rogača
Malo limunove korice
Malo vanilije i cimeta
Sve sastojke dobro izradite u blenderu da dobijete homogeni džem od smokava.
 

Tijesto napunite po dužini i zarolajte tako da vam se dva kraja tijesta spoje. Odrežite višak i ponovite postupak. Dugačke rolade koje ste dobili stavite u zamrzivač na nekoliko sati. Kasnije ih narežite na štrudlice željene veličine. Možete ih tako jesti, a možete ih dodatno dehidrirati oko 3h na 40-45°C i dobili ste štrudlice sa smokvama bez glutena, brašna, jaja i čudnih umjetnih aroma i dodataka. Jeeej! 

 

4 comments:

  1. Super su strudlice, isprobala :). Zanima me kako bi bilo sa svezim smokvama, mozda bi trebalo malo vise rogaca ili kakaa da stegne. Imam jednu molbu, jel mogu recepti za veggie quiche i coko-karamela tortu. Tako mi deluje njami a uskoro imam rodjendan u kuci pa bi rado to pravila, po pravilu su ti recepti ''very delicious''.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draga Nirvana, drago mi je da ti se štrudlice sviđaju!
      Jednom sam radila neki kolač sa svoježim smokvama, ali nisu okusom toliko intenzivne kao suhe pa se ni ne osjete. Šteta mi ih je trošiti za kolače jer su svježe savršene kao monoobrok, i žao mi je stavljati ih u bilo šta što bi moglo pokriti njihov puni okus :)
      Što se tiče recepata, te stvari radim odokativno i ne mogu zasad napisati recept, dok ga i sama ne zapišem. A pošto ga namjeravam staviti u kuharicu, bojim se da ćeš morati pričekati kuharicu kada izađe. Nadam se da ćeš uspjeti naći među mojim receptima još neko jelo koje bi se kvalificiralo kao dovoljno dobro za rođendansko slavlje :) Možeš pogledati i na mojoj FB stranici, jer tamo ima malo više recepata https://www.facebook.com/figgypiggysirovahrana

      Delete
  2. odlična ideja!!! skombinirati ću nešto slično pa ti zakačim link

    ReplyDelete