Monday, June 2, 2014

Malo (ne)potrebnog brainstormanja i palačinke s čoko-kremom i jagodama



Hajde da vam udovoljim i napišem recept… činjenica je da se lakše čitaju nego članci i da su ljudima zanimljiviji i korisniji… (primijetite natruhe cinizma, haha) no neću biti zločesta, znam da je nekad lijepo odmoriti mozak. Nekad… ne prečesto… ne uvijek…

No da se vratim na recept… sad kako ima hrpa jeftinih ultrazrelih banana koje nisu nikako sretno rješenje ako igramo na kartu održivosti, ali (sad isprike) koje su tu i jeftine su i bacile bi se svakak, pa tu i tamo zapadnem u iracionalno kupovanje banana… zašto? Jer doma imam hrpu finog i svježeg začinskog bilja koje ide savršeno s bananama i onda kada se još osuši u voćne kože… onda je to već forma neodrživog hedonizma koje si kao (i)racionalni stanovnici ove naše drage planete katkad moramo priuštiti…jer nisi živio ako nisi dobro ugrizao ruku koja te hrani…

I zašto vam onda pišem ovaj recept koji nikak da počnem pisati? Jer ga djeca vole! Na mali plac mi dolaze djeca po repete i sretni su i imaju zatrackane face od kremice i drago mi je vidjeti da jedu moje voćne palačinke, a ne čipseve, čokolade, bombone i ostalu industrijsku "hranu" ili šećer, brašno itd itd da sad ne nabrajam. Promjena ne dolazi brzo, s tim sam se pomirila, pa zašto ne početi ovako (ali samo početi! treba i nastaviti, a ne zadržati se na počinjanju) i na kraju odabrati potpuno održiv i obazriv život koji će značiti podizanje svjesnosti, razumijevanje vlastita okoliša i drugih te vraćanje onome što znači biti zaista živ… 

U to ime:

Palačinke s čoko-kremom od avokada


Palačinke iliti voćne kože:
5 super-zrelih banana (ako želite blaži okus, dodajte jednu tikvicu)
Opcionalno: jagode, metvica, bosiljak, korijander, melisa ili neko drugo slično svježe začinsko bilje, meni je gore navedeno trenutačno najdraže) I ovo mi je super, najbolja izmišljotina na koju sam ponosna i od koje voćne kože postanu još bolje! No uvijek možete ići na klasiku: banana
Banane izblendajte i raširite na podloške dehidratora te dehidrirajte oko 10 sati na 41°C (hahah morala sam taj 1 staviti >;) ) i dobit ćete voćne kože...ne znam koliko...jednu veliku... haha

Krema:
1 avokado
Žlica rogača u prahu ili sirovog/nesirovog (oh ne, nesirovi kakao! Danas me jako pere cinizam čini se) kakaa koji mora biti organski, fair-trade ili oboje. à Ne kenjam, mislim ozbiljno. Iako je na kraju krajeva vjerojatno sve to obična eko-green-washing propaganda da se osjećate bolje kada kupujete kakao, ipak postoji mogućnost da je zaista fair-trade, ako tak šta uopće postoji, a vjerujem da ne. I šta sam ja sad na kraju rekla? Pa… uvijek je bolja opcija staviti rogač, jer možete nabaviti domaći i sirovi što je sretnija odluka nego taj zločesti kakao, koji uopće i nije toliko kul… ali ostavljam vama na izbor i na savijest ;)
7-8 svježih datulja/ suhih smokava (možete staviti više ako volite slađe)
1 žlica soka od limuna i malo limunove korice (ako je neprskan)
1 mala tikvica
Malo vanilije
½ ili više čaše vode
Sve sastojke isjeckajte, zblendajte i dobili ste najbolju kremicu na svijetu koju svi obožavaju

Palačinke možete raditi kao klasične okrugle palačinke (slika lijevo)
 Ili ih možete izrezati nakon što napravite jednu veliku četvrtastu. 
(očito slika desno)
Tak ja radim. E i onda ih namažete kremicom, poslažete svježe voće (ja sad stavljam jagode) i ostavite da malo otpuste. Koliko dugo? Ovisi o debljini palačinki. Probajte prstom..ako vam prst upadne u palačinku onda je dobra za jesti hahaha. A možete ju jesti i bez ovog ludiranja ;)

Voćne kože su kul jer se mogu raditi od bilo kojeg voća (breskve, šljive, kruške, jabuke…što god imate u velikim količinama) i postoji hrpa varijacija, tako da ne morate uopće koristiti banane. I kul su jer mogu stajati tjednima u frižideru. Možda i mjesecima…ako požive. 

Eto, uz puno cinizma istisnuh i recept. Sljedeće vam slijedi jedan brutalan članak vjerojatno, jer život nije tu da vas mazi hahahhaha

Ali zato FiggyPiggy je hahaha…isss kako bacam te fore danas nevjerojatno. Bit će od previše banana… a još me i mirisi od tih voćnih kora sa začinskim biljem udaraju u glavu uf!

Hajde onda budite mi pozdravljeni, skeptični, pametni i sarkastični. I papajte domaće organsko voće i povrće…i zasadite voćku…
Do idući put
Hugs, hugs!

No comments:

Post a Comment