Sunday, June 8, 2014

Niskomasni sirovi špageti s pestom od bosiljka i najava novog posta

Prije koji dan sam došla doma u svoje rodno "selo" iz velegrada, betona i premalog stana i mogu vam reći da mi je zaista žao ljudi koji su stalno u gradu među betonom i pripadajućim mirisima. Nikakvi novci ne mogu platiti osjećaj tople trave pod nogama, miris jutarnje rose i zrelo voće ubrano direktno sa stabla. Ako se prije to niste pitali, kada ste se poverali na stablo i osjetili se potpuno sigurnima iako stojite na tankim granama na samom vrhu voćke (koja nije mala), zapitate se gdje, kako i zašto smo skrenuli sa pravog puta? Kako smo si dopustili da činimo tako budalaste stvari u ime ega i tzv. razuma da bismo došli do današnje degeneracije. Koji god aspekt života pogledate, ako dobro pogledate i razmislite, uplašit ćete se onoga što ćete vidjeti. Ili ćete se jako rastužiti... No da nejedem u detalje, najavljujem sljedeći post koji sam počela pisati i koji će ići vjerojatno u dva dijela. Namjeravala sam ga sada objaviti no htjela bih vas opskrbiti sa što više informacija za što mi trebaju knjige koje trenutačno nemam pri ruci, tako da će post biti objavljen u drugoj polovici sljedećeg tjedna, a tiče se smanjenja nutritivne vrijednosti današnje hrane, moderne poljoprivrede i kultivara koji su napravljeni samo da bi imali više šećera u sebi, donosili veće prinose ili jednostavno bili veći u volumenu te zašto ne možemo prakticirati voćojelstvo kupujući u supermarketima i na tržnici. Prije nego svi počnu vikati na mene, možemo ga tako prakticirati, ali to nije dugotrajno rješenje i kad tad ćemo se susresti s problemima manjka nekog vitamina, minerala, ili drugih mikronutrijenata. No o svemu tome za koji dan...


Dotada, evo obećanog recepta:
Špageti s pestom od bosiljka



Špageti:
3-4 tikvice, spiralizirane

Pesto:
½ srednje tikvice
šaka svježeg bosiljka
mala šaka rukole
sok od ½ limuna
1 žlica nasjeckanog svježeg kopra
1 žlica konopljinih sjemenki
½ žličice češnjaka u prahu (opcionalno)


Izblendajte, prelijte preko špageta i oderite! :)


Eto, jedan niskomasni recept, bez soli, ulja i čudnih stvari. Jednom kada priviknete okusne pupoljke na suptilnije okuse svježeg voća i povrća, neće vam trebati sol. Ona vam neće ni trebati ako imate kvalitetne i svježe namirnice jer će one biti ukusne same po sebi i neće im trebati nikakav pojačivač okusa. Rajčica iz supermarketa (ali i većina s placa...ja još do sada nisam našla rajčicu koja se može mjeriti sa onom iz vlastitog vrta) će sigurno trebati sol jer u protivnom ima okus kao mokri karton. Superslatka, sočna rajčica iz vrta će izazvati pravu eksploziju prekrasnih okusa u vašim ustima i mislim da vam neće pasti na pamet soliti ju jer joj nećete htjeti pokvariti okus.


Do nekog poučnijeg posta,
molim vas nemojte gledati TV...
vaša Figgy


još jedna slika hehe:



 

2 comments:

  1. Preukusno! Svaka čast. Lepo što si pobegla iz betona u zelenilo! <3

    ReplyDelete
  2. Mmmm njam njam, volia bi probat ovaj specijalitet :)

    ReplyDelete