Thursday, April 2, 2015

Recept: kruh s heljdom i bademima

Znam da se pitate gdje je Figgy pobogu što ništa ne piše?
Jer piše diplomski... vjerujem da svi već sve znate o mom diplomskom, ali strpljenja još malo, dva tjedna i gotovo. Onda će biti hrane, individualnih i grupnih radionica, predstavljanja knjige, druženja i svega...

Al super će biti diplomski, koja cjelina, koje povezivanje svega (*zanos*) od pojave kapitalizma u Engleskoj, preko naseljavanja Sjeverne Amerike, engleskog friško kapitalističkog mentaliteta koji je procvao na američkom bogatom tlu, razvoja modernog kapitalizma, neoliberalizma, industrijske poljoprivrede, post-kolonijalnog diskursa razvoja u Indiji (i ostalim post-kol.zemljama), upotrebe koncepta kalorije u političke svrhe, političkog i socijalnog uvjetovanja siromaštva i pojave gladi, zelene revolucije u Indiji, suradnje i međuovisnosti američke vlade, međunarodnih institucija i organizacija te multinacionalnih kompanija pa sve do guranja GM hrane i kultura kao jedinog odgovora na "problem" rastuće populacije te njenih potreba za resursima i biopolitičke pozadine svega toga. Životno djelo. Ali je nabrijano. Bit će nekih stotinjak stranica. Knjiga haha

A u međuvremenu napravim i koje jelo...i postavim sliku i onda svi vičete da hoćete recept, ja kažem, a dobro karma će mi platiti i pišem vam recept ahahhaha

KRUH S HELJDOM I BADEMIMA

 2/3 šalice badema
1 šalica heljde (proklijale, osušene)
1/2 š lana, mljevenog
1/2 š psylliuma
malo luka
1 režanj češnjaka, sitno nariban ili protisnut
sol
3 datulje ili zaslađivač po želji ako ga koristite
malo limuna
1/2 šalice vode (ili više...ili manje haha...)

Prvo dobro sameljite suhe sastojke, ili ih izradite u multipraktiku da dobijete smjesu brašna. Tada dodajte datulje, luk i češnjak. Izradite u homogenu smjesu. Na kraju dodajte vode da se formira kompaktno tijesto. Mekoću tijesta određujete odokativno...naravno...

Oblikujte kruščić i sušite ga u dehidratoru na 43-45 stupnjeva oko 5 sati....mislim...ne znam koliko sam ga sušila...odokativno....dok osjetite da je taman suh, narežite ga na šnjitice...unutra će biti još lagano vlažan. Možete ga odmah jesti, a možete i šnjitice sušiti još 1-2 sata.

Preporučam da ga držite u hladnjaku ako ga niste do kraja osušili. Ako jeste, eksperimentirajte pa vidite koliko dugo izdrži vani. Iskreno, nemam pojma. Prvi put sam ga radila i to za narudžbu tako da ne znam koliko dugo može stajati. Kada mi se frendica javi i kaže koliko i gdje ga je čuvala, obavijestit ću vas.

p.s. idući put divljam sa začinskim biljem u kruhu...jedva čekam!

Do sljedećeg posta i obavijesti
Budite s(a)vjesni
Figgy

1 comment:

  1. Šta preporučaš umisto psylliuma, jer eto prvi put cujem za to (jos sam ja mlada i zelena, iman jos za ucit) ?

    ReplyDelete